Post Image 1


GRANIT

Granitul (italiană granito, „granulat“) este o rocă magmatică masivă, cu granulație grosolană (cristale cu dimensiunea de câțiva milimetri), formată la adâncimi mari (făcând deci parte dintre plutonite), conținând în principal cuarț, feldspat sau minerale de culoare închisă ca mica.

Granitele se formează din magma acidă bogată în silicați, care vine din adâncime (fenomen favorizat de mișcările tectonice) și care în apropierea suprafeței pământului (adâncime de sub 2 km) se solidifică prin răcire lentă în crăpăturile scoarței având uneori un diametru de câteva sute de kilometri; granitele cu o granulație mai mare se numesc pegmatite.

Bazaltul în comparație cu granitul provine dintr-o magmă bazică. Caracteristic pentru granit numit și plutonit sunt adâncimile mari unde se formează, rocile care se formează la adâncimi mai mici ca 2 km, sunt numite subvulcanite sau "roci de gangă" (steril) în minerit.

Aspectul granitului, este diferit în masa lui se pot vedea cristale de minerale de mărime de câțiva milimetri, culoarea granitului variază de la cenușiu deschis până la albăstrui, roșu, galben.

Daca la inceput granitul era folosit mai laes la pavarea strazilor si trotuarelor, la terasamentele de cale ferata, incepand cu dezvoltarea industriei de debitare si prelucrare a rocilor ornamentale, granitul a devenit datorită durității și rezistenței la erodare si intemperii si nu in ultimul rand a aspectului sau deosebit de variat si de placut, granitul a devenit alaturi de marmura una din principalele roci ornamentale.

Principalele cariere de granit din Romania se gasesc la Turcoaia – jud. Tulcea si Novaci – jud. Gorj.

Material care in ultimii ani a egalat si tinde sa depaseasca marmura ca utilizare, atit datorita variantelor multiple de culoare cit si caracteristicii de rezistenta deosebita la uzura cauzata de trafic sau factorii atmosferici. Datorita evolutiei tehnicii in ultimii 10-15 ani, cantitatile de granit comercializate in lume au crescut spectaculos anuland distanta care il separa de marmura cu mai multi ani in urma datorita dificultatilor de extragere-exploatare.

Granitul, datorita caracteristicilor de mai sus si in egala masura datorita marii diversitati de modalitati de prelucrare; lucios, semi-lucios, mat, fiamat, buciardat, etc. nu are practic domeniu in care sa nu poata fi utilizat:
- pardoseli exterioare si interioare in spatii publice sau private, inclusiv cu trafic extrem, produs in grosimi cuprinse intre 1 si 3 cm, cu mentiunea ca deja grosimea de 1 cm satisface conditii de trafic intens. Celelalte dimensiuni, lungime si latime sint oferite conform celor mai diverse solicitari.

Domenii de utilizare: - placaje verticale la interior si exterior, in zone de mare solicitare datorita umezelii, vintului, soarelui, prafului sau nisipului, etc, granitul fiind ’’imun” la toate acestea. 

Pentru granite, dimensiunile disponibile sint exceptionale si acopera orice cerere:
- lastre de 3..3,5 x 1,8..2 m cu grosimi de 2 si 3 cm si evident orice alte dimensiuni ce provin din aceste lastre; 
- trepte, contratrepte, balustrade, ancadramente, seminee;
- pardoseli exterioare carosabile, inclusiv pentru trafic greu, din cubeti, borduri, lespezi, etc. cu suprafata prelucrata antislip (anti derapanta), lisa sau lucioasa;
- blaturi de bucatarie, chiuvete, mese, baruri si pentru alte tipuri de mobilier sau amenajari interioare.

In prezent in lume sint peste 500 de tipuri de granit cunoscute, zonele de provenienta acoperind toate continentele: Europa (Sardinia, Italia, Spania, Norvegia, Belgia, etc.), America de Sud (Brazilia), America de Nord (SUA si Canada), Africa (Namibia, RSA), Asia (India si China), gama coloristica fiind pracic nelimitata.

Daca ar fi sa amintim citeva din tipurile cele mai folosite, ar trebui mentionate:
- Nero Africa, Nero Zimbabwe, Bianco si Rosa Sardo, Juparana Indian / Colombo / Classico / Pink, Paradiso Classico / Bash, Giallo Veneziano / Santa Cecilia / Imperiale / Ornamentale, Rosso Multicolor / Imperial / Santiago / Africa / Balmoral / Capao Bonito, Verde Bahia / Ubatuba / Butterfly / Lavras / Fontaine / Eucalipto, Kashmir si Betel White, Labrador Blue Pearl / GT / Emerald, Azul Bahia si Macaubas, Baltic Brown, etc.

In Romania, granitul este slab exploatat, zacamintele existente fiind folosite cu preponderenta pentru pavaje.