Post Image 1


MARMURA

Marmura este o rocă metamorfică, compusă în cea mai mare parte din calcit (forma cristalină a carbonatului de calciu, CaCO3) și obținută prin metamorfoza calcarului. Numele său provine din limba greacă veche si inseamna a străluci, a luci.

Cele mai obișnuite culori pentru marmură sunt următoarele: albă, cenușie, gri, neagră, bej și roșie.

În Europa, cea mai apreciată marmură este marmura de Carrara (Italia), faimoasă pentru marmura sa de culoare albă, respectiv gri-albăstruie, ambele de o calitate deosebită. Blocuri de marmură albă, precum cea de Carrara, au fost întotdeauna apreciate în domeniul sculpturii. Această preferință are de a face cu anumite caracteristici ale pietre precum: moliciune, omogenitate și o rezistență destul de mare la fisurare și spargere. De asemenea, indicele de refracție scăzut de calcit permite luminii să pătrundă mai adânc în piatră înainte de a fi risipit afară, aspect ce confera personalitate și dă viață sculpturilor umane.

În România, cea mai importantă sursă de marmură este zăcământul de la Rușchița (Marmură de Rușchița).

Culorile diverse ale marmurei se datorează impurităților conținute (roșu - de la sărurile de fier (Fe), maro - de la cele de Mn, cenușiu - de la grafit, etc.).

Este materialul cel mai apreciat inca din antichitate pentru multiplele sale variante de culoare si moduri de a fi utilizata: sculpturi, pardoseli si placaje verticale, mozaicuri, elemente de arhitectura (coloane, arce, ancadramente ), edificii grandioase, etc.

Cu trecerea timpului si mai ales in ultimii ani, rolul marmurei a fost partial substituit de materiale moderne, unele mai ieftine sau mai usor de montat. 

Cu toate acestea, marmura alaturi de granit, continua sa fie la nivel mondial pricipalul material solicitat si utilizat, fapt mult influentat si de dezvoltarea deosebita a industriei de extractie si prelucrare in tari fara traditie in domeniu pana acum 10-15 ani.

In toate marile orase ale lumii marmura isi gaseste locul in marile spatii publice: piete, ansamble de cladiri monumentale din zonele centrale si nu numai, mari edificii publice si/sau private: aeroporturi, gari, banci, restaurante, hoteluri, baruri si cafenele, sedii de institutii si multe, multe altele.

In egala masura, spatiile private ofera infinite posibilitati de utilizare a marmurei: fatade, scari si cai de acces, ancadramente, pardoseli si placaje la interior, etc, in toate aceste cazuri imaginatia arhitectului, insotita de o buna punere in opera pina la ultimele detalii, oferind diverselor categorii de clientela satisfactii unice.

Enumar in continuare citeva din cele mai importante tipuri de marmura ce se comercializeaza si utilizeaza in prezent: Cararra, Rosso Verona/Asiago, Breccia Oniciata/Paradiso/Sarda, Botticino, Calacatta, Crema Marfil, Crema Valencia, Giallo Siena, Nero Marquina, Portoro, Perlino Bianco si Rosa, Rosso Alicante, Rosso Levanto, Trani, Verde Alpi, Verde Guatemala.

Gama de marmure este foarte larga, provenienta fiind foarte extinsa: Italia, Grecia, Spania, Turcia, Portugalia, Franta, Egipt, etc., tara noastra bucurandu-se de zacamantul de marmura de Ruschita.