Post Image 1


DE CE PIATRA NATURALĂ ?

Decizia de a utiliza pietrele naturale sau rocile ornamentale pentru decorarea ambientului public sau privat este ca un puzzle logic. Discutam de materiale care plac evident marii majoritati a clientelei, dar cind se pune problema de a utiliza efectiv una din foarte multele variante pe care ni le ofera rocile ornamentale apare o retinere care contrasteaza evident cu potentialul oferit de acestea.

De cele mai multe ori aceasta retinere nu se datoreaza  opozitiei clientului fata de posibilitatile oferite de piatra naturala, cit este cauza unei aprecieri gresite a celor ce ar trebui sa o ofere: arhitecti, designeri, constructori, ca si alternativa justa la materiale artificiale, fie ele placi ceramice sau alte materiale compozite. 

Pana acum 5-7 ani, a functionat in Romania un curent de opinie care a dus la indepartarea de natural datorita unui melanj de factori destul de ciudat format din:
- proasta selectie si utilizare a rocilor naturale, in cazul tarii noastre cel mai bun exemplu fiind utilizarea haotica in perioada ceausista a marmurei si travertinului la fatadele cladirilor / blocurilor din cartierele populare;
- o gresita evaluare a impresiei de eleganta si soliditate data de pietrele naturale utilizate de altfel inca din antichitate, care a creat falsa imagine de materiale opulente, exagerat de costisitoare si in consecinta destinate unei clientele exclusiviste; 
- comoditatea unor arhitecti/designeri de a propune solutia cea mai la indemina si cea mai ieftina pe care o gasesc, daca se poate, chiar la magazinul de "doi bani" de la coltul strazii, si de aici milioanele de metri patrati de gresogranit (gresie portelanata), gresie si faianta de o calitate si un aspect incalificabil, pe care le vedem aproape peste tot;
- o necunoastere a caracteristicilor reale ale materialelor disponibile, datorata insuficientei informari atit din partea celor ce ofera aceste materiale cit si din partea utilizatorilor, fie ei arhitecti, designeri, constructori sau clienti. 

Drept urmare, ne intilnim deseori cu refuzul de a propune rocile naturale, pe motiv ca, vezi Doamne ! sint "reci", de parca mai sintem cu totii in anul 1985, la etajul VI al unui bloc neincalzit dintr-un cartier popular.

Un studiu foarte serios facut doar pentru marmura si granit, care priveste Europa centrala si partial cea estica, demoleaza fara drept de replica cele de mai sus, aratand ca omul de mijloc ar trebui sa solicite marmura si granitul astfel:

Post Image 1


Fara sa disecam ciferele de mai sus, rezulta ca daca luam in calcul ca pe langa marmura si granit se pot utiliza si travertin / calcare / andezit / cuartit / onix / gneiss / porfido, dorinta de a avea in casa proprie piatra naturala este evidenta. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in studiu nu s-au cerut raspunsuri privind prezenta pietrei naturale pe balcoane, terase, trotuare, alei, etc.

Referindu-se in exclusivitate la marmura si granit, autorii studiului au retinut citeva din opiniile care le-au parut mai interesante, respectiv definitorii pentru a exprima ceea ce au numit ei,”retinerea” manifestata mai ales de arhitecti si designeri in utilizarea acesteia in decorarea ambientului privat:

a) costul ridicat: este de fapt o falsa problema atita timp cit se compara pretul marmurei / granitului cu pretul placilor ceramice de proasta calitate. Fac o paranteza si ma abat de la studiul citat si atrag atentia ca in 90% din cazuri, placile ceramice importate sau nu, sint de calitatea a II-a, respectiv ’’comerciala’’ asa cum este denumirea data de producatorii italieni, spanioli si mai nou chinezi. Fireste ca pretul de 10-12 Euro/mp al unui astfel de placaj nu poate fi comparat cu cel al unei marmure sau a unui granit cu un cost minim de 25-30 Euro/mp. Daca in comparatie am lua insa costul ceramicii de calitatea I si extra, am vedea ca de cele mai multe ori preturile se inscriu in aceeasi plaja.

b) material "rece": nu este nimic neadevarat daca pornind de la aceasta afirmatie se compara marmura/granitul cu lemnul, insa cind se afirma ca gresia si gresogranitul (gresia portelanata) sint ’’calde’’ iar marmura ’’rece’’ sintem in situatia necunoasterii caracteristicilor fizico-chimice ale materialelor comparate.

c) material iesit din moda: - este adevarat faptul ca tinerii arhitecti si designeri, dorind sa utilizeze culori mai tari, gasesc la ceramica un raspuns mai aproape de culorile de pe planseta, largul spectru al culorilor artificiale a placilor ceramice dindu-le satisfactie in dauna culorilor, naturale de data aceasta, oferite de marmura. Aici vorbim deci nu de un handicap al marmurei/granitului ci de optiunea de a alege o culoare naturala sau una artificiala.

d) material putin rezistent: -vorbim de fapt de aceeasi necunoastere a caracteristicilor fizico-chimice sau comparam mere cu pere, respectiv spunem ca am vazut marmura care si-a pierdut luciul in holul unei banci si din acest motiv nu o recomandam in holul sau living-ul unei vile, dar uitam ca ’’durata de viata’’ a placilor ceramice este de 3-5 ori mai mica.

Detaliind, trebuie sa spunem ca exista ’’n” exemple in lume, de lucrari care au rezistat de secole la intemperii si si-au pastrat farmecul aproape intact, deci utilizarea adecvata a unui anumit tip de roca ornamentala exclude un deranj ulterior cauzat de caracteristicile fizico-chimice. Sa nu uitam totodata ca si rocile ornamentale trebuie uneori tratate si intretinute corespunzator destinatiei si ca frumusetea rocilor ornamentale se pastreaza zeci sau sute de ani.

Ma opresc aici cu analiza studiului citat, pentru ca scopul expozeului nu este sa critic o situatie existenta, ci sa abordez latura constructiva a problemei si sa incerc sa prezint avantajele si mai ales multitudinea de materiale naturale disponibile si largul spectru al situatiilor in care acestea pot fi utilizate.

In aceasta idee am sa fac o trecere in revista a principalelor tipuri de roci ornamentale mentionind o serie de informatii utile, mai mult sau mai putin cunoscute.

As dori ca in final sa fac unele observatii:
- articolul de mai sus nu si-a propus sa fie exhaustiv, nu vrea sa va convinga sa alegeti rocile ornamentale in defavoarea altor solutii, scopul este doar de a incerca sa tratati subiectul cu obiectivitate;
- intotdeauna arhitectii, designerii, constructorii si/sau utilizatorii directi vor apela fie la roci ornamentale fie la substituti artificiali ai acestora, important fiind ca alegerea solutiei sa se faca in cunostinta de cauza, punand corect in balanta calitatile uneia sau alteia din multiplele variante posibile;
- daca iubiti rocile ornamental, alegeti-le fara rezerve si nu veti regreata, dar nu uitati ca, in orice domeniu, alegerea potrivita trebuie sa se bazeze pe informatii corecte si acestea de regula sunt apanajul specialistilor.

Pentru a face lucrurile cat de cat mai clare, atasam acestui articol cateva fotografii care exemplifica, zicem noi, folosirea adecvata a rocilor ornamentale, cu rezultate pe care va lasam sa le apreciati d-vs.

Manager STONE PARTNER srl
Ing. Sorin Deji