Post Image 1


TRAVERTIN

Travertin (în italiană travertino) este o rocă sedimentară poroasă de calcar (alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit), care are o culoare gălbuie până la brună. Roca ia naștere la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare sau traversează roci bogate în carbonați, ioni de carbonat de calciu și bioxid de carbon.

Travertinele compacte dense și stratificate în bancuri groase (20–40 m) sunt albe, alb-gălbui, brune. În general, travertinul este poros. Dacă se închid porii cu praf de ciment, prin șlefuire și lustruire travertinul capătă o suprafață la fel de fină ca și marmura. Travertinul se folosește ca piatră de construcție, la placatul fațadelor, pereților interiori și a pardoselilor sau ca blat de bucătărie sau baie. Principalele cariere de travertine care se exploateaza sunt la Geoagiu – jud. Alba si Carpinis – jud. Hunedoara.

Sunt putine lucruri in lume, care pot singure, sa reprezinte milenii de istorie, arta si viata cotidiana, travertinul fiind unul din acestea. Azi, intr-o epoca aflata intr-o continua si rapida evolutie a proceselor sociale, economice si tehnice, travertinul reuseste sa-si mentina propria imagine de soliditate si frumusete in aproape orice domeniu de activitate legata de infrumusetarea ambientului.

Peste tot in lume, travertinul s-a impus ca un material facut sa puna in valoare ideile arhitectilor si designerilor prin legatura indisolubila pe care o creaza intre resursele patrimoniului natural si cele legate de activitatea omului.

Din pacate, aspect deja amintit, la noi travertinul este privit ca un material de mina a doua, putin rezistent la uzura si factorii atmosferici, unii dintre noi facind o fobie din a gasi defecte acestui material.

In fapt, travertinul are caracteristici, inclusiv fizico-chimice si mecanice, de invidiat, superioare de multe ori marmurelor:
- este disponibil in mai multe game de culoare/nuanta, dublate de o excelenta uniformitate a gamei alese;
- disponibilitate in cantitati si dimensiuni comparabile cu marmura si granitul;
- are o foarte buna rezistenta la compresiune, la solicitari mecanice, la uzura si factorii atmosferici (umiditate, cicluri inghet-dezghet, raze UV).

Opinia celor neavizati suna cam asa:
- nu este rezistent: oare Collosseum-ul n-o fi fost facut din travertin ?
- crapa iarna: niciunde n-o sa gasiti travertine care sa crape din cauza inghetului, dar o sa intilniti multe situatii in care fatade intregi sau pardoseli sint ruinate datorita montajului iresponsabil si/sau utilizarii de travertine de calitatea a II-a sau a III-a;
- intra murdaria: orice material din lume arata infect daca intra in contact cu noroiul, praful, apa si nu se curata la timp. Orificiile atit de caracteristice travertinului dau farmec acestui material si unii dintre noi mai putin informati (era sa zic educati) ar putea avea surpriza sa afle ca in tari care sint departe in fata noastra (SUA, Canada, Italia, Germania) travertinul este folosit pentru pardoseli si placaje in spatii publice, fara ca suprafata sa fie stucata (chituita). In orice caz, acolo unde se impune si se doreste mai ales, stucarea travertinului, cu cimenturi speciale sau cu rasini poliesterice, rezolva total acest mare "defect".

Gama coloristica si aspectul sunt foarte variate, iar prelucrarea suprafetei poate fi in varianta lucioasa, mata sau chiar anticata, cu sau fara stucare (chituire) anterioara.

Bine selectionat, prelucrat si dupa caz tratat, travertinul nu are limite de utilizare:
- pardoseli si placaje la interior (inclusive in bai) si exterior, alei, terase, scuaruri, fatade, ancadramente, trepte, coloane, seminee, etc.;

In ultimii ani productia carierelor italiene a scazut foarte mult fiind din fericire suplinita de ofertele din Turcia, Iran si multe alte zone, in Romania fiind cunoscute carierele Carpinis si Geoagiu.